Aukce Diakonie - rekord!

aukce2023
Ve čtvrtek 30. 11. se na litoměřickém hradě konala již 29. benefiční aukce litoměřické Diakonie. Večerem tradičně provázela herečka a zpěvačka Chantal Poullain. Asistoval ji letos nově farář litoměřického sboru ČCE Benjamin Roll. Před začátkem dražby všechny pozdravila místostarostka města Litoměřice Alena Rožcová.
Atmosféra v sále byla strhující a neopakovatelná. Nešlo tu jen o dražbu, ale o skutečný společenský večer plný vzájemného propojení podnikatelů, zástupců města, klientů, přátel… Jak shrnula na závěr ředitelka Diakonie Irena Opočenská: „Hudebníci prožívají Pražské jaro, my v Diakonii máme zase litoměřický podzim. Vážíme si toho a jsme vděční.“ Po přiklepnutí všech položek se výtěžek vyšplhal na 1 015 500 Kč, ale lidé v sále ještě nechtěli skončit. Začali spontánně přihazovat další částky… Konečný výtěžek se zastavil na 1 200 000 Kč. To je rekordní částka v historii benefičních večerů Diakonie. Děkujeme! Benefici podpořila také ředitelka Městských kulturních zařízení Bc. Michaela Mokrá, která v závěru večera předala šek na 28 500 Kč. Moc si této podpory vážíme.
Úspěch dražby významně ovlivnila Chantal Poullain, letos již podesáté. Za dobu svého působení v aukcích se jí podařilo získat pro Diakonii více než 9 miliónů korun.
Nejúspěšnější položkou se stal obraz ak. mal. Emila Cimbury – Prostor a čas, z něhož vycházel i grafický vizuál celé aukce. Po dlouhém boji byl vydražen za 110 000 Kč. Pastel od ak. mal. Antonína Střížka se vydražil za krásných 70 000 Kč, křesílko Jmelí z Nábytkové dílny Diakonie za 30 000 Kč. Akvarel od ak. mal. Jana Knapa, který mohou lidé až do ledna vidět v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích, se vydražil za krásných 47 000 Kč.
Na přípravě večera se podíleli studenti střední školy LITEGRA. Pohoštění zajistila restaurace Klobouk, nápoje Čajovna Hóra a kavárna Lorefa Kafé, která celý výtěžek z prodeje kávy věnovala Diakonii.
Výtěžek večera poputuje na výstavbu nové kuchyně v budově v Kamýcké. Sídlí zde chráněné dílny a chráněné bydlení, které bylo otevřeno na konci roku 2022. Kuchyň poslouží klientům Diakonie i široké veřejnosti jako rychlé občerstvení. Je to poslední část domu v Kamýcké, kterou je potřeba zrekonstruovat. Letos Diakonie zpřístupnila přilehlý parčík, který prošel renovací.
01/12/2023